Wist je dat…
- In het derde kwartaal van 2021 zijn er wereldwijd al meer dan 364,6 miljoen domeinnamen geregistreerd.
- In België zijn dat er nu meer dan 1.736.478 .be-domeinnamen geregistreerd.
- We gaan hard Nederland achterna waar nu al meer dan 6.224.777 .nl-domeinnamen
De kans dat uw naam vrij is wordt langzamerhand steeds kleiner. Met de sterke groei van internet is ook het aantal geregistreerde domeinnamen spectaculair toegenomen. Vrijwel het hele woordenboek is geclaimd.
Het is steeds lastiger om een goede domeinnaam te bekomen… maar misschien is er nog iets te regelen.
Wat is een domeinnaam?
Een domeinnaam biedt toegang tot een online bron zoals een website of webwinkel. Door een domeinnaam in te vullen in de adresbalk van een browser kun jij een website bezoeken. Bovendien kunnen anderen jou de naam van een domein sturen en jou helpen om bepaalde online bronnen te bereiken. Sinds de komst van domeinnamen is het internet een stuk gebruiksvriendelijker geworden en zijn online locaties veel eenvoudiger te bereiken.
Een domeinnaam kan alles zijn, van een persoonlijke naam tot een bedrijfsnaam. Maar ook gewone woorden kunnen dienen als domeinnaam. Bij het registeren van een domeinnaam heb jij helemaal zelf in de hand wat de naam wordt en welke woorden of namen jij hierin verwerkt. Een combinatie van woorden, namen, letters en getallen resulteert in een unieke naam. Iedere domeinnaam is uniek, het is dan ook niet mogelijk om een domeinnaam te registeren die al door iemand anders in bezit is.
Waarom gebruiken we domeinnamen?
Een website wordt gehost op een webserver. Wanneer jij verbinding maakt met een website dan maak jij eigenlijk verbinding met een server. Alle bestanden op deze server worden gedownload en samengevoegd. Jouw browser voert deze bestanden uit en toont een website. De serveradressen van websites kunnen voor flinke verwarring zorgen.
Iedere server heeft een ander IP-adres dat bestaat uit een reeks: 123.456.7.89. Daarbij is het mogelijk om meerdere websites op dezelfde server te installeren. Dit resulteert erin dat het moeilijk is om toegang te krijgen tot een specifiek deel van deze server. Tenslotte wil je maar bepaalde bestanden van de server downloaden en niet direct alles wat op de gehele server staat. Met een domeinnaam kan dit erg gemakkelijk worden opgelost. Je voert het adres in en wordt direct doorgestuurd naar de bestanden die jij echt nodig hebt. Vervolgens krijg je een webpagina te zien die gehost staat op deze domeinnaam.
Hoe de perfecte domeinnamen kiezen?
Wil je de perfecte domeinnaam registreren? Zorg er dan voor dat deze aan een aantal belangrijke voorwaarden voldoet. Wij zetten de belangrijkste voor je op een rij, die zich richten op:
- Extensie en taalkundige basis
- Commerciële waarde
- Online zichtbaarheid
Extensie en spelling van je domeinnaam
De technische haalbaarheid heeft onder andere betrekking op de extensie die je gebruikt, net als de spelling van je domeinnaam. Heb je een Belgische bedrijf, een Belgische webshop of een andere Belgische site? Wijk dan niet af van .be als extensie.
Ben je internationaal georiënteerd? Maak dan bij voorkeur gebruik van .com of .eu als extensie, afhankelijk van je werkgebied en eventueel wat er beter klinkt.
Zorg er in ieder geval voor dat je de domeinnaam maar op 1 manier kunt spellen, ook wanneer je niet precies weet hoe je het schrijft. Indien je tweedehands auto’s verkoopt kies je dus tweedehandsauto.be en niet occasion.be. Bezoekers zouden immers per ongeluk ocassion, ocasion of occassion in kunnen typen, waardoor je alle domeinen dient te registreren of je veel bezoekers misloopt.
Korte domeinnaam met aantrekkingskracht
Vervolgens is het voor het kiezen van een goede domeinnaam van belang om na te denken over de commerciële waarde. Om even bij hetzelfde voorbeeld te blijven is het krachtiger om tweedehandsauto.be te registeren, dan gebruik te maken van gebruikteautostekoop.be. Ook dit tweede dekt de lading, maar je merkt zelf waarschijnlijk al dat de kortere benaming gemakkelijker te onthouden valt. Ocassion.be zou nog beter zijn, maar dan lopen we tegen de technische haalbaarheid aan.
Daarnaast dient je domeinnaam zoveel mogelijk aantrekkingskracht te bevatten. Gebruikteauto.be klinkt minder aantrekkelijk dan tweedehandsauto.be, al hangt dit deels af van smaak en zou je eventuele synoniemen kunnen overwegen.
Vindbaarheid en duidelijkheid
Tenslotte is het van belang om na te denken over de vindbaarheid en duidelijkheid. Ben je afhankelijk van bezoekers die je via de zoekmachine dienen te vinden? Kies dan een domeinnaam waar het belangrijkste zoekwoord in voorkomt. Kies daarom tweedehandsauto.be, in plaats van een leuke samentrekking als twauto.be. Dit zou wellicht een leuke bedrijfsnaam zijn, maar als keyword zal niemand het gebruiken.
Bovendien draagt het niet bij aan de duidelijkheid, met betrekking tot welke informatie iemand op de site kan vinden. Op tweedehandsauto.be verwachten bezoekers tweedehands auto’s te vinden, waardoor je volledig duidelijk bent en je met je propositie voldoet aan de verwachtingen.
Wat is een goede domeinnaam waard?
De waarde van een goede domeinnaam valt lastig in een bepaald bedrag uit te drukken. Een domeinnaam als Google.be is van onschatbare waarde, maar ook schoenen.be is bijvoorbeeld een zeer waardevolle domeinnaam. Vooral de generieke domeinnamen, domeinnamen van merken en de keywordrijke domeinnamen vertegenwoordigen een grote waarde. Wil je een webshop starten? Zorg dan voor een goede domeinnaam, aangezien dit uiteindelijk als een verdubbelaar voor de waarde van je bedrijf kan werken en daarmee ver uitstijgt boven de investering die je in eerste instantie hoeft te doen.
Autoriteit van het domein
Een goede domeinnaam straalt autoriteit uit en kent daardoor een relatief hoge waarde. Op het moment dat je schoenen verkoopt is het interessant om gebruik te maken van schoenen.be. Dit domein heeft de .be extensie die we zien als de standaard, er is geen sprake van streepjes in het geheel en er zijn geen concessies gedaan door woorden toe te voegen om een voordelige domeinnaam te kunnen kopen. Het alternatief dat totaal geen autoriteit uitstraalt zou bijvoorbeeld schoenen-kopen.org zijn. We zien dan een koppelstreepje, een toevoeging aan waar het eigenlijk om gaat en een waardeloze extensie die we associëren met een goedkope (en minder betrouwbare) site.
Vindbaarheid op het internet
Daarnaast ontleent een goede domeinnaam waarde aan de vindbaarheid op het internet, door gebruik te maken van de juiste keywords. Verkoop je schoenen? Dan is het woord ‘schoenen’ het meest interessant en dient dat in ieder geval in je domeinnaam voor te komen. Indien je zoekt op ‘schoenen’ is de kans groot dat Google je als eerste schoenen.be zal presenteren. Meer dan 75% van de bezoekers van Google’s pagina’s met zoekresultaten klikt direct het eerste resultaat aan en meer dan 90% komt niet verder dan de eerste pagina met resultaten. Een hoge positie binnen de resultaten is daarom van zeer grote waarde.
Verdubbelaar van de bedrijfswaarde
Tenslotte kan een goede domeinnaam van grote waarde zijn op het moment dat je van plan bent een bedrijf of webshop te verkopen. Heb je een goed lopende webshop in schoenen, op het domein schoenentekoop.be? Dan bestaat het risico dat iemand anders een goed lopende webshop schoenen.be lanceert. Wat dat betreft bestaat er een risico, wat de waarde van de domeinnaam in de weg zit. Zou je een webshop aanbieden op schoenen.be? Dan is de domeinnaam van toegevoegde waarde en kan dit leiden tot een verdubbeling van de bedrijfswaarde, aangezien er enorme kansen in het vooruitzicht liggen.
Waarom een domeinnaam kopen?
Wil je een webshop lanceren, of heb je een fysiek bedrijf dat je ook online wilt presenteren? Het is van groot belang om je eigen domeinnaam te kopen. Je zorgt op die manier voor de juiste online uitstraling, je kunt eventueel werken aan de waarde van je bedrijf en je voorkomt kaping van een domeinnaam door anderen die je daarmee dwars kunnen zitten.
Eigen domeinnaam met uitstraling
Een eigen domeinnaam biedt uitstraling, waardoor je hier zowel persoonlijk als bedrijfsmatig gebruik van kunt maken. Heb je een bedrijf dat Bakker Schoonmaakbedrijf heet? Dan is het een goed idee om Bakkerschoonmaakbedrijf.be te registreren. Op die manier zorg je ervoor dat een ieder die je naam ergens voorbij ziet komen en er naar zoekt, automatisch bij jou uit zal komen. Je registreert de naam zonder tussenliggende streepjes en met de .be extensie, aangezien dat de meeste uitstraling en autoriteit oplevert. Zodra je online zichtbaar bent met een eigen website en een eigen domeinnaam zal je merken dat bezoekers en potentiële klanten je direct meer serieus nemen. We leven in een digitaal tijdperk, waaraan je zeker als bedrijf niet langer ontkomt aan een eigen domeinnaam.
Waarde van je bedrijf
Een goede domeinnaam die je koopt kan er daarnaast toe leiden dat de waarde van je bedrijf sterk toeneemt. Dit geldt vooral voor webshops, die gebruik maken van een generieke term of een keywordrijke term. Denk hierbij bijvoorbeeld aan schoenen.be, maar ook aan schoonmaakbedrijf.be. Heb je deze domeinnaam weten te registreren? Dan betekent dit bij de verkoop van je bedrijf dat je daar een belangrijke toegevoegde waarde aan kunt toevoegen. De domeinnaam biedt kansen op het internet, waardoor een groeiend internetgebruik er uiteindelijk voor zorgt dat de domeinnaam je bij de verkoop meer geld op zal leveren.
Voorkom kaping van een domeinnaam
Tenslotte is het van belang om een domeinnaam te kopen, om te voorkomen dat iemand anders dat doet. Dat klinkt wellicht banaal, maar het zou vervelend zijn indien iemand anders bakkerschoonmaakbedrijf.be registreert, waardoor je klanten misloopt die denken naar jou op zoek te gaan en uiteindelijk ergens anders uitkomen.
Registreer ook eventuele andere extensies zoals .eu en .com of .be op het moment dat je online vindbaarheid van groot belang is en de concurrentie op de loer ligt. Kun je spelfouten voorzien in de domeinnaam? Registreer dan ook de verkeerd gespelde namen en laat die doorlinken naar je daadwerkelijke website.